Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
biserici manastiri 4

Manastirea Golia

Adaugat la: 10 Sep 2008, ora 04:38 / Accesari: 1757 / Id: 158
Vot/Statistici
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vizualizari: 1798 | Click-uri: 28 | Numar voturi: 1 10
10.00
Clasamentul furnizorilor este dat de media voturilor!

Contact
Persoana de contact: --
Telefon: --
E-mail: --
Web Site: www.golia.ro

Adresa
Adresa: --
Localitate: Iasi
Judet: Iasi

Descriere Furnizor

Actual, hramul manastirii este "Inaltarea Domnului". Manastirea, este de asemenea un important centru cultural,adapostind Institutul Cultural Misionar Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, precum si o atractie turistica pe harta Iasiului.

Arhitectura

Asezamantul ecleziastic de la Golia se prezinta ca o fortareata tipic medievala. Despre vechea biserica, de care este legat numele familiei Golia, nu se stiu prea multe date cu privire la arhitectura, cert fiind faptul ca a fost ridicata in secolul al XVI-lea. Actuala biserica a lui Vasile Lupu, refacuta intre anii 1650-1653 si terminata in 1660 de fiul sau ™tefanita, se deosebeste in totalitate de specificul bisericilor ortodoxe moldovenesti, atat ca forma de constructie cat si ca arhitectura. Biserica actuala reprezinta o imbinare de stiluri, indeosebi gotic si bizantin, constructie realizata intr-un moment de realizare a Renasterii tarzii in Principatele Romane. Planul exterior este rectangular, cu ziduri inalte, care se spijina pe epifastri, de factura corintica, de peste 12 metri inaltime, ancorati intr-o cornisa. Cornisa este depasita de o compozitie unica, acoperisul fiind strajuit de sapte turle, unicat ca model, dar diferentiate intre ele, ceea ce atesta, supozitia ca au fost realizate treptat, in etape diferite, influentate si de restaurari.Inaltimea totala a bisericii este de circa 30 de metri, lungimea de 30 de metri si latimea de 13 metri.Accesul spre biserica se realizeaza printr-un pridvor, in partea de apus, prevazut cu doua usi laterale, spre nord si sud. Interiorul este de factura bizantina, trilobat: pronaos, naos si altar. Deasupra pridvorului se afla cafasul, care lasa vederea sa treaca spre pronaos pe sub arcade, impunatoare prin forma lor. Trecerea dinspre pronaos spre naos se realizeaza printre doua coloane puternice, de asemenea cu arcade pe trei spatii, formate impreuna cu zidurile laterale, iar la partea superioara apare un zid despartitor, amintind vechiul stil. In partea de inceput, naosul cuprinde un spatiu, specific unei camere tombale, dat fara o destinatie ulterioara in acest sens, mormintele, cu personalitati mai de seama, fiind pozitionate in pronaos. In a doua sa parte naosul se largeste facand loc celor doua abside, care dau forma de cruce, tipic ortodoxa, pentru interior. Manastirea este inconjurata de un zid inalt, prevazut la colturi cu turle ridicate in 1667 si un turn-clopotnita refacut la 1900.

Turnul Clopotnita

Turnul Goliei are o inaltime de 30 metri. Vizitatorul care doreste sa aiba o panorama a orasului trebuie sa urce cele 120 de trepte. Cu baza patrata de 5 metri pe laturi, un parter, doua caturi boltite, o incapere a clopotelor, o galerie superioara si terase, turnul este unul dintre simbolurile Iasiului.

Sursa: Wikipedia


Domenii

Cuvinte cheie

Manastirea Golia #1Turnul Clopotnita - Manastirea Golia #2Golia - Manastirea Golia #3Vedere din turn spre Biserica Barboi - Manastirea Golia #4Golia - Turnul Clopotnita - Manastirea Golia #5Golia - Cismeaua de langa turn (anul 1800) - Manastirea Golia #6Golia - Detaliu - Manastirea Golia #7Golia - Detaliu - Manastirea Golia #8
Comentarii
Nici un comentariu trimis!

inapoi

Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate CelebreCitate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »